dreverbloggen

dreverbloggen

lyckedal.se


SEUCH Mönstergårdens Honey

DreverSkapad av Lasse 2014-02-23 16:12:31
SEUCH Mönstergårdens Honey med lite priser hon fick vid Dalarnas Dreverklubbs årsmöte den 22/2 2014.


  • Kommentarer(0)//dreverbloggen.lyckedal.se/#post39

Signe

JämthundSkapad av Lasse 2014-02-07 10:23:10
Signe - som är kennelns nya stjärna börjar känna sig hemmastadd i Mora. Hon är numera märkt av en drever så hon vet vad som gäller. Lite dryg mot den andra drevern är hon och så aktar hon sig för i alla fall två av whipparna.

Ett yrväder som är allt annat än lik Märta, som var lugnet själv när hon kom till oss.

Här kommer några bilder på Signe
  • Kommentarer(0)//dreverbloggen.lyckedal.se/#post38

Eftersök

JaktträningSkapad av Lasse 2014-02-02 19:44:38
Vi, min hustru och jag, var på årsmöte med Jägarnas Riksförbund igår och det var väl som alla årsmöten...
men den här gången hade man tagit dit Bula (Per Kristoffersson) som föreläsare om eftersök och hans tankar runt det. Det var intressant... riktigt intressant faktiskt.

Nu har vi fått våra tankar bekräftade och kommer att avsluta träningen på 600-metersspår med fyra vinklar och en återgång med avhopp. Skittråkig träning både för mig och hundarna. Nu blir det momentträning för hela slanten så får hundarna själva lösa provspåren när det är dags för att plocka hem kvarstående viltspårettor till championatet.

Han menade på att det näst intill är löjligt att lägga spår på onsdagkväll och gå det på torsdagkväll bara för att träna för spårprovet när det står skrivet att eftersökshund ska kunna sättas in inom två timmar. En logisk tanke som vi provnördar sannolikt "glömt bort". Självklart ska man träna på varma spår, d v s upp till fem timmar gamla spår och tränar man dessutom moment så kan man lägga t ex fem återgång - avhoppsmoment en dag och gå dom efter några timmar. Dan efter lägger man tio vinklar där varje spår inte behöver vara mer än 75 - 100 meter innan hunden får sin belöning, och får den dessutom 10 gånger på samma dag. Dag tre tränar man spåruppehåll på liknande sätt. Hur svårt kan det bli? Roligt dessutom, både för mig och hunden. Någon gång då och då tränar man spårupptag utmed en väg och ibland spårupptag vid skottplats. Sen kör man en uthållighetsträning någon gång men då pratar vi inte om 600 meter utan då pratar vi 6 - 10 km för att få hunden att förstå att den ska hålla på tills jag som förare är nöjd.

Visst låter det enkelt och visst låter det roligare både för mig och hunden...

Vi ska i allafall prova det här under våren och jag tror på, och har alltid trott på att man måste få hunden att förstå vad det är jag vill att den ska göra när spåret tar slut och jag tror att det går oerhört mycket fortare att nå resultat om man momenttränar på det här sättet. Sedan tror jag att hunden själv kan addera momenten efter erfarenheterna den fått så att den ganska snabbt löser 600-metersspåret för att få championatet.

Handen på hjärtat nu... är det för provet (championatet) eller är det för det praktiska eftersöket vi tränar våra hundar?

Jag vet i allafall varför jag lägger ner allt arbete på hundarna, som jag använder till 97 procent att jaga med och max 3% för provverksamhet...

Det känns i alla fall roligare att dra igång med det här igen nu när jakten är avslutad och rapporter kommer här i bloggen vartefter vi ser resultat.

Till sist så påminner jag om att hemsidan www.lyckedal.se är uppdaterad idag och så får du gärna gå in och gilla sidan på facebook - Lyckedals Kennel

Allt Gott!

  • Kommentarer(0)//dreverbloggen.lyckedal.se/#post37

Hemsidan är uppdaterad

KennelnSkapad av Lasse 2014-02-02 15:54:01
Nu har jag uppdaterat hemsidan lite...

  • Kommentarer(0)//dreverbloggen.lyckedal.se/#post36

Drevprov mmm

DreverSkapad av Lasse 2013-12-04 19:07:51

Så var drevrarnas första jaktprov avklarade. Mönstergårdens Honey körde två rådjur till full tid och inkasserade 1:a + 1:a rå med 45 poäng. Det innebar att hon blev tvåa på Sörmlands dreverklubbs drevprov. J..ligt kul. Nu kan hon kalla sig för "Svensk Utställningschampion Mönstergårdens Honey"

Lillan presterade tyvärr ingenting utan hon sprang mest runt och verkade orolig. Jag har provjagat med henne ett par gånger efter det och hon beter sig likadant på hemmaplan. Inte alls roligt. Nu tror vi att hon tror hon ska valpa för hon ligger mest och trycker... men när jag var nere i Sörmland på jaktproven så var det flera hundar som fått erlischia eller som det heter numera - adplasma. Det är en fästingburen sjukdom som om den inte blir kronisk går att bota med 20 dagars penicillinkur och "sjukskrivning".

Hon får någon vecka på sig att bli som vanligt igen annars blir det en tur till veterinären för kontroll och eventuell åtgärd.

Vid Leksandsprovet lyckades inte Honey lika bra som i Sörmland. Hon drev bra så länge hon höll sig i skogen men så fort hon kom ut på öppen mark eller högt gräs så blev det riktigt dåligt. Jag vet inte varför det blev så men en förklaring kan vara vädret med rätt stora frostflingor och en konstig variant av frostpåslag, men jag tycker nog att hon skulle kunna fixa det bättre. Drevtid 60+ efter att drevdjuret gått över en bred å och jag valde att koppla henne. Poängen är inte klar men hamnar nog runt 40. Således blir det inte något 1:a pris vid det provet

Lillan startade inte alls på Leksandsprovet på grund av sitt besynnerliga beteende.

Jag har fått en julklapp av min hustru trots att det är en tid kvar till jul. En liten Signe som vi var och tittade på i Lördags. Signe flyttar till Mora den 15 december.

Signe är en jämthundstik som nu är knappt 7 veckor och har en rejält bra stamtavla bakom sig så förutsättningarna att skapa en bra älghund är goda.  • Kommentarer(0)//dreverbloggen.lyckedal.se/#post35

Drevprov

DreverSkapad av Lasse 2013-11-08 15:30:04
Nu är drevrarna anmälda till ordinarie jaktprov både i Sörmland och Dalarna. Spännande att se om de håller måttet när man ska prova dom. Normalt ska drevtiderna inte vara något problem och egentligen inte några av de andra momenten heller.

Det som skulle kunna störa är främst Honey om hon ger sig i lag med älg eller vildsvin för då kan det bli sånt för hela slanten och det är ju inte så bra provmässigt.

Lillan är inne i en sån där trevlig skendräktighetsperiod och känns lite lagom loj men senast vi var i Norrköping så gick hon bra trots det så det ska nog funka.

//Lassesmiley  • Kommentarer(0)//dreverbloggen.lyckedal.se/#post34

Jakten är igång

JaktenSkapad av Lasse 2013-10-26 21:47:09
Nu har vi klarat av första veckans älgjakt i Dalarna. Den gick rätt bra och Märta fick gå varje dag. Bra träning men lite otur med älgarna som var mest på de ställen som de andra hundarna gick. Hon fick i alla fall fram ko med två kalvar till skyttelinjen och en kalv stöp, på passet alldeles bredvid Anna-Carins, lite oflyt att den inte gick ut på henne och hon fått skjuta sin första älg och ge Märta sin första älg. Det hade varit fint.

Nu sitter vi i Norrköpingsskogen och laddar för jakt imorgon. Dagen har ägnats åt whippetutställning i Vingåker - en av klubbens "generalutställningar". Manda kom 4:a och Maya kom 5:a, båda med CK. Inte dåligt... Nu blir det väl en kull efter Manda, förstår jag.

Imorgon blir det troligen Honey som får gå för fullt och sen tar vi en stöt med Märta på älg och vildsvin. På måndag ska vi skjuta Lillans första Rådjur, sen bär det hemåt och jobb igen.

Skitjakt på er alla där ute i skogarna...

  • Kommentarer(0)//dreverbloggen.lyckedal.se/#post33

Jaktträningen går bra

JaktträningSkapad av Lasse 2013-09-11 10:44:56
Nu har vi kört hundarna i några rejäla pass. 21 - 25 augusti var vi i Norrköpingstrakten och körde Märta på älg och gris. Drevrarna gick på hare.

1 - 7 september jagade vi hare i Moratrakten.

Mönstergårdens Honey går riktigt bra och är ganska envis. Hon lägger inte av när det blir lite krångligt utan jobbar på riktigt bra. Hon känns ändå lite orutinerad, så med lite mer rutin kommer hon antagligen att bli helt suverän. Riktigt bra på att finna vilt och ta upp. Hennes skall är en dröm för en drevdomare. När vi var i Norrköping hörde jag henne på över osannolika tre km. (Bra med pejl, ibland). En god prestation får väl lite drygt två timmars rävdrev i "surterräng" anses vara. Tyvärr smet den rackarn över vägen på lite för långt håll för hagelbössan.

Lillan har också levererat, men inte lika säkert som Honey. Hon ligger på drevtider mellan 40 - 70 minuter. Hon har funnit vilt varje gång vi släppt och driver med ett "glatt" skall.
Ingen av drevrarna har, så vitt jag vet, drivit älg i år. Det är bra med tanke på Honeys favoritvilt förra året.

Båda drevrarna tenderar att vara flertoniga och vid god kontakt gränsar det till dubbelskall ibland.

Märta har också fått en dos av skogsluften. Hon blir bättre men hon är inte riktigt hemma med vad hon ska göra och har ännu inte lyckats få stopp på någon älg så hon fått visa hur hon klarar ståndarbete. Undanrusande älgar släpper hon nästan direkt så det blir lite av stötjakt.
Vi har inte hittat på någon björn ännu, men hon har visat att hon tycker bättre om att skälla björn. I allafall permobilbjörn som hon testats på några gånger.
I veckan som gick fick en setter sätta livet till i Sälen då den blev brutalt överfallen av "gråben". Svårt skadad fördes den till veterinär men livet gick inte att rädda på grund av skadorna... Samma vecka överfölls en jämthundshane av "gråben" vid Daddbo fäbod - bara en mil från de marker vi jagade på samma dag, så nu är det inte hagelbössan som gäller längre utan drillingen får vara med istället så man har en rimlig chans att freda hundarna om det skulle behövas.
Sådana här händelser, alldeles i närheten, ger ju naturligtvis en viss obehagskänsla över att släppa hundarna med vetskap om att om vargarna är i närheten så åker sannolikt hunden.


Fakta som är styrkt finns på följande länkar:
http://www.vargfakta.se/
http://www.vargfakta.se/tag/manniskor-dodade-av-varg/
http://www.vargfakta.se/tag/manniskor-angripna-av-varg/

  • Kommentarer(0)//dreverbloggen.lyckedal.se/#post32
Nästa »