dreverbloggen

dreverbloggen

lyckedal.se


Signe

JämthundSkapad av Lasse 2014-02-07 10:23:10
Signe - som är kennelns nya stjärna börjar känna sig hemmastadd i Mora. Hon är numera märkt av en drever så hon vet vad som gäller. Lite dryg mot den andra drevern är hon och så aktar hon sig för i alla fall två av whipparna.

Ett yrväder som är allt annat än lik Märta, som var lugnet själv när hon kom till oss.

Här kommer några bilder på Signe
  • Kommentarer(0)//dreverbloggen.lyckedal.se/#post38

Träningsälgarna

JämthundSkapad av Lasse 2013-03-09 19:34:29

Nu går det inte att ha Märta ute i hundgården längre. Älgarna har gått och lagt sig bara 10 och 15 meter från hundgården - fullt synligt - och bara skiter i att gå därifrån, så Märta har fått gå in och vara inne.

Det är nästan så hon har tröttnat på dom här älgarna och det är ju synd nu, när hon väl har börjat skälla på älg.

Dom drar väl förhoppningsvis iväg under natten och kommer tillbaka en sväng imorron igen. Så då kan hon få skälla en stund igen.

Tyvärr så blir det ju inget bra sök på hunden när det är älgarna som kommer till henne och det är ju inte så bra att hon lär sig att älgarna bara finns där runt henne och knallar runt lite, äter och går och lägger sig retligt nära och bara idisslar.

Annars är det viltspår/eftersöksträningen som pockar på och ska igång nu bara snön sjunker ihop lite och skaren försvinner. Jag var ute och gick en sväng med drevrarna och följde skoterspår. Det bar hur bra som helst trots att det säkert var 50 cm snö mellan mig och barmarken.

Återigen lyckas jag inte få till bilden på bloggen så jag får be dig besöka lyckedals kennel på facebook istället. Där finns en bild nu. Passa samtidigt på att gilla vår facebooksida - Lyckedals Kennel.

http://www.facebook.com/pages/Lyckedals-Kennel/341356535966118

eller till min sida på facebook

http://www.facebook.com/lasse.rydstedt.9

Till sist... Dogpowers har fått 6 whippetvalpar i lördags (2/3) och det finns en hanvalp kvar till salu om någon är intresserad.

http://www.dogpowers.dinstudio.se

  • Kommentarer(0)//dreverbloggen.lyckedal.se/#post27

Utställningen i Orsa

JämthundSkapad av Lasse 2013-01-12 16:10:50

Hej hej!

Idag var Märta på utställning i Orsa. Hon tävlade i öppen klass och vann den. Hon var enda tiken i klassen som fick Excellent, men tyvärr utan CK. Jag tror domaren tyckte hon var lite fet (?).

Domaren gallrade rätt hårt och var ganskaflitig med att dela ut G och VG. Av totalt 23 tikar var det bara sex st som fick excellen, varav Märta en, medan resten fick nöja sig med G och VG. (G=Good och VG=Very Good)

Kritiken hon fick var utmärkt så vi lär ställa ut henne fler gånger men inte förrän hon är bättre tränad.

Anna- Carin började direkt under eftermiddan i dag med att ta ut henne på Orsasjön och körde en runda med lånad spark, Hon fick väl springa en dryg halvmil i god fart. Jag antar att det är min tur att ge henne nästa resa.

På det hela taget så får jag nog vara nöjd med att hon fick Excellent och vann sin klass trots att hon inte fick något CK idag.

Nu återstor bara jaktproven så att hon kan vara med och tävla om det åtråvärda certet.

  • Kommentarer(0)//dreverbloggen.lyckedal.se/#post22

Märta testar på björn i Orsa

JämthundSkapad av Lasse 2012-08-04 22:29:07

Idag har Märta testat på konstgjord björn vid Dalarnas Jakt och Fiskemässa. Det var med viss vånda som jag tog in henne i hägnet men Märta var allert och pigg. Riktigt på, om man säger så. Hon hade varit och tjuvtittat på björnen lite innan och då var hon mera avvaktande.

Märta har ju inte riktigt kommit igång på älg så visst hade jag mina tvivel.

När vi väl kom in i hägnet sade björnskötaren vad som skulle ske och direkt när jag strök kopplet så stack hon fram till björnen och skällde. Ungefär som om hon inte gjort annat. Björnskötaren körde iväg björnen och Märta hängde på med lite skallgivning. Då sa björnskötarn att det var ovanligt att unga hundar hängde på så aktivt som Märta gjorde. Det var riktigt bra tyckte han. Hon höll sig på bra avstånd hela tiden och var riktigt bra. Märta visade riktigt fin skärpa och visade ingen rädsla för björnen. Vid inkallningsförsök... kom hon direkt, för att direkt sticka tillbaka och skälla vidare. Likadant var det när vi skulle sluta. Hon kom direkt på visslingen men ville gärna gå på igen men då var provet slut. Björnskötaren berömde också Märta och menar att hon har mod och klokhet att bli en riktigt duktig björnhund.

Efteråt stog vi och tittade på när det kom fran en kille till björnskötaren och pratade och de diskuterade om alla hundar som provat. Killen frågar om han har haft några riktgt bra hundar och björnskötaren svarar "Ja, den här, och nickar mot Märta, och en till.

Lite mallig kan man väl få vara då...

Tråkigt nog kan jag av någon teknisk anledning inte lägga ut filmen här men om du går in på facebook och kollar så finns filmsnuttar som både jag och Anna-Carin filmade. De finns på min sida, Anna-Carins sida och den sida som heter jämthund.

  • Kommentarer(0)//dreverbloggen.lyckedal.se/#post20

Märtas älgjakt

JämthundSkapad av Lasse 2012-03-03 22:11:45

Märta har äntligen skällt älg.

Vid den absolut sista älgjakten den 26 februari skällde Märta älg på riktigt för första gången. Det var som vanligt en speciell känsla att höra de första riktiga skallen. Nu varade det inte så länge för älgen tog till flykt och Märta hängde på 1,5 km sen lade hon av och kom tillbaka.

Men det är uppenbart att det väckte intresset för i veckan som gick skällde hon älg hemma också, förvisso i koppel men det var hon som märkte av älgen och jag är säker på att om hon fått gå loss så hade hon varit där och skällt ned älgen ordentligt. Vi såg en skymt av två älgar som knallade iväg när drevrarna började väsnas. Den gode Märta har ett rejält kraftfullt skall så det ska bli skoj att höra henne i höst.

Nu vidtar sommarträningen med cykel och simning. Lite spårträning lär det väl bli också...

  • Kommentarer(0)//dreverbloggen.lyckedal.se/#post13

Viltspårträning Märta

JämthundSkapad av Lasse 2011-06-05 01:08:05

Högsommarvärme är väl inte optimalt för träning av hundar. Nu handlar det om eftersöksträning så det är ju inte så himla ansträngande och särskilt när det är de första testerna.

Vi lade spår åt Märta men vi passade också på att prova whipparna. Spåren var kanske lite knappt 200 meter och relativt raka utan uppehåll och vinklar. Först ut blev whippen Mira-Belle, hon var lite tveksam inledningsvis men när hon väl förstod vad matte förväntade sig så gick hon lugnt och metodiskt som tåget fram till klöven. Får väl erkänna att jag blen positivt överraskad. De andra två whipparna Maja och Morris var väl inte lika säkra men sannolikt blev de störda av Mira som satt i bilen och toktjöt när hon inte fick vara med och spåra. Både Maja och Morris gick sitt spår till mål och hittade klöven. Morris ledsnade efter halva vägen och lade av men AK fick honom på bättre tankar så han fullföljde.

Hur gick det då för ungjämten Märta? Jo... det gick bra. Hon funderade lite i början men redan vid "skottplatsundersökningen" visade hon att hon var med i matchen. På med selen och iväg. Hon gick bra - lugnt och metodiskt och där hon fuskade kom hon själv underfund med att hon skulle koppla på näsan och söka. Gick rätt spik och framförallt så jobbade hon hela vägen till klöven. Mycket bra arbete...

Sen passade hustrun på att lägga ett spår till gamla Zita när jag var iväg för att släcka en brand i en husbåt. Det var ett lite mer komplicerat spår som innehöll ett par vinklar, knepigare terräng och längre. Efter att selen kom på och Zita konstaterade att hon skulle jobba fällde frun följande kommentar... "den där.... hon vet vad det handlar om" och så var det nog för hon doppade ner nosen på skottplatsen, drog in lite blodlukt i näsan och lufsade iväg lugnt och metodiskt. Vinklarna märktes inte, där lyfte hon huvudet lite och tog ut svängen lite, bara. Att hon gick spik behöver jag väl inte skriva ens. Imponerande av en 11-åring som inte tränat spår på flera år. Är det det som är rutin??

  • Kommentarer(1)//dreverbloggen.lyckedal.se/#post11

Märta

JämthundSkapad av Lasse 2011-03-04 10:14:26
Märta, som i stamtavlan heter Aika, har varit på sin första utställning i Orsa i januari. Hon gich som valp med två dar kvar till junior. Nu ska hon iväg igen till Borlänge i mitten av mars och ställs ut som junis. Hon är "skitful" nu för hon håller på att byta päls igen men man kan ju hoppas att domarn inte bryr sig så mycket i det.

Hon trivs bra i flocken och delar gärna säng med de andra om hon får.
Märta delar säng med Mira- BelleGammeljämten Zita är väl lite tjurig ibland men är man inte det om man kommer från Tjurskallens kennel?? smiley Det funkar bra med alla hundarna och alla är nyfikna på de där krabaterna i sovrummet som di inte får lukta på ännu... råttor ? nääää whippetvalpar...

Följ länken så ser ni mer av dom http://dogpowers.blogspot.com/

Zita fick liksom drevrarna allt för få jakter den gångna vintern och Märtas introduktion i skogen stannade vid några promenader i början av november. det blir nya tag i augusti så hon vet vad det handlar om till hösten. Jag antar att Zita kommer att jaga mindre och mindre. Hon är ju 11 år och har börjat bli gammal...

  • Kommentarer(0)//dreverbloggen.lyckedal.se/#post5

Märta och Zita

JämthundSkapad av Lasse 2010-11-14 23:21:11
Märta är vår nya Jämthund. Hon är nu sju månader och har varit med ute i skogen några gånger. Märta är uppfödd i Kvänum.
Märta ska väl så småningom efterträda Zita och bli ett lika starkt ESS i älgskogen som Zita varit. Det är bara att träna.
När Märta kom till Mora var hon ca fyra månader och ganska snart efter inflytten skällde hon på en liten älgkviga som stod alldeles bakom huset och gjorde just ingenting. Gott gry i dennadär...

Zita har fyllt tio år och still going strong, lite slöare än förra året men fullt aktiv ändå. Hon har haft flera bra ståndarbeten här i Risa men helt oavsiktligt då vi har en liten dreverbuse som lärt sig hur man öppnar ytterdörren och låter rasta sig själv och alla kompisarna så Zita har haft goda möjligheter att ventilera lungorna...

Det har väl inte gått så bra för henne på älgjakten, fått tag i springälgar som hon inte fått stopp på förrän gränsen passerats med råge. Men husse vet att hon kan bättre så vi ska nog få fatt i nån älg i år med. Den gamle... vill inte visa upp sig

  • Kommentarer(0)//dreverbloggen.lyckedal.se/#post3