dreverbloggen

dreverbloggen

lyckedal.se


Eftersök

JaktträningSkapad av Lasse 2014-02-02 19:44:38
Vi, min hustru och jag, var på årsmöte med Jägarnas Riksförbund igår och det var väl som alla årsmöten...
men den här gången hade man tagit dit Bula (Per Kristoffersson) som föreläsare om eftersök och hans tankar runt det. Det var intressant... riktigt intressant faktiskt.

Nu har vi fått våra tankar bekräftade och kommer att avsluta träningen på 600-metersspår med fyra vinklar och en återgång med avhopp. Skittråkig träning både för mig och hundarna. Nu blir det momentträning för hela slanten så får hundarna själva lösa provspåren när det är dags för att plocka hem kvarstående viltspårettor till championatet.

Han menade på att det näst intill är löjligt att lägga spår på onsdagkväll och gå det på torsdagkväll bara för att träna för spårprovet när det står skrivet att eftersökshund ska kunna sättas in inom två timmar. En logisk tanke som vi provnördar sannolikt "glömt bort". Självklart ska man träna på varma spår, d v s upp till fem timmar gamla spår och tränar man dessutom moment så kan man lägga t ex fem återgång - avhoppsmoment en dag och gå dom efter några timmar. Dan efter lägger man tio vinklar där varje spår inte behöver vara mer än 75 - 100 meter innan hunden får sin belöning, och får den dessutom 10 gånger på samma dag. Dag tre tränar man spåruppehåll på liknande sätt. Hur svårt kan det bli? Roligt dessutom, både för mig och hunden. Någon gång då och då tränar man spårupptag utmed en väg och ibland spårupptag vid skottplats. Sen kör man en uthållighetsträning någon gång men då pratar vi inte om 600 meter utan då pratar vi 6 - 10 km för att få hunden att förstå att den ska hålla på tills jag som förare är nöjd.

Visst låter det enkelt och visst låter det roligare både för mig och hunden...

Vi ska i allafall prova det här under våren och jag tror på, och har alltid trott på att man måste få hunden att förstå vad det är jag vill att den ska göra när spåret tar slut och jag tror att det går oerhört mycket fortare att nå resultat om man momenttränar på det här sättet. Sedan tror jag att hunden själv kan addera momenten efter erfarenheterna den fått så att den ganska snabbt löser 600-metersspåret för att få championatet.

Handen på hjärtat nu... är det för provet (championatet) eller är det för det praktiska eftersöket vi tränar våra hundar?

Jag vet i allafall varför jag lägger ner allt arbete på hundarna, som jag använder till 97 procent att jaga med och max 3% för provverksamhet...

Det känns i alla fall roligare att dra igång med det här igen nu när jakten är avslutad och rapporter kommer här i bloggen vartefter vi ser resultat.

Till sist så påminner jag om att hemsidan www.lyckedal.se är uppdaterad idag och så får du gärna gå in och gilla sidan på facebook - Lyckedals Kennel

Allt Gott!

  • Kommentarer(0)//dreverbloggen.lyckedal.se/#post37

Jaktträningen går bra

JaktträningSkapad av Lasse 2013-09-11 10:44:56
Nu har vi kört hundarna i några rejäla pass. 21 - 25 augusti var vi i Norrköpingstrakten och körde Märta på älg och gris. Drevrarna gick på hare.

1 - 7 september jagade vi hare i Moratrakten.

Mönstergårdens Honey går riktigt bra och är ganska envis. Hon lägger inte av när det blir lite krångligt utan jobbar på riktigt bra. Hon känns ändå lite orutinerad, så med lite mer rutin kommer hon antagligen att bli helt suverän. Riktigt bra på att finna vilt och ta upp. Hennes skall är en dröm för en drevdomare. När vi var i Norrköping hörde jag henne på över osannolika tre km. (Bra med pejl, ibland). En god prestation får väl lite drygt två timmars rävdrev i "surterräng" anses vara. Tyvärr smet den rackarn över vägen på lite för långt håll för hagelbössan.

Lillan har också levererat, men inte lika säkert som Honey. Hon ligger på drevtider mellan 40 - 70 minuter. Hon har funnit vilt varje gång vi släppt och driver med ett "glatt" skall.
Ingen av drevrarna har, så vitt jag vet, drivit älg i år. Det är bra med tanke på Honeys favoritvilt förra året.

Båda drevrarna tenderar att vara flertoniga och vid god kontakt gränsar det till dubbelskall ibland.

Märta har också fått en dos av skogsluften. Hon blir bättre men hon är inte riktigt hemma med vad hon ska göra och har ännu inte lyckats få stopp på någon älg så hon fått visa hur hon klarar ståndarbete. Undanrusande älgar släpper hon nästan direkt så det blir lite av stötjakt.
Vi har inte hittat på någon björn ännu, men hon har visat att hon tycker bättre om att skälla björn. I allafall permobilbjörn som hon testats på några gånger.
I veckan som gick fick en setter sätta livet till i Sälen då den blev brutalt överfallen av "gråben". Svårt skadad fördes den till veterinär men livet gick inte att rädda på grund av skadorna... Samma vecka överfölls en jämthundshane av "gråben" vid Daddbo fäbod - bara en mil från de marker vi jagade på samma dag, så nu är det inte hagelbössan som gäller längre utan drillingen får vara med istället så man har en rimlig chans att freda hundarna om det skulle behövas.
Sådana här händelser, alldeles i närheten, ger ju naturligtvis en viss obehagskänsla över att släppa hundarna med vetskap om att om vargarna är i närheten så åker sannolikt hunden.


Fakta som är styrkt finns på följande länkar:
http://www.vargfakta.se/
http://www.vargfakta.se/tag/manniskor-dodade-av-varg/
http://www.vargfakta.se/tag/manniskor-angripna-av-varg/

  • Kommentarer(0)//dreverbloggen.lyckedal.se/#post32

Märta skäller älg

JaktträningSkapad av Lasse 2013-01-20 17:58:13

Vi var ute med Märta en stund idag och det verkar som älgkontakten i veckan sporrat henne ty hon stack iväg direkt och efter bara sju - åtta minuter så hördes hon skälla. Sedan blev det tyst en stund så skällde hon igen, fast längre bort. Så höll det på en stund och älgen flyttade sig uppenbart hela tiden. Efter knappt en halvtimme kom hon tillbaka. Sen fann vi inte på något mera spår.

Troligen fanns det fortfarande varg i området eftersom det har synts varg där för någon vecka sedan. Jag gissar att det var därför som älgarna inte stannade och stog stilla utan flyttade på sig så snart hon var ifatt och började skälla.

I veckan var jag i Stockholm och utbildade mig och då passade hustrun på att tappa Märta hemma på gården, eller så smet hon väl egentligen och det som antagligen lockade var älgarna, ko och kalv, som gått utanför hundgården och retats ett par dar. Det var klart att de stog ute på gården vid det här tillfället också och Märta var borta i runt en och enhalv timme. Skällde mest hela tiden säger hustrun som inte vågade följa på i mörkret.

Kanske har det lossnat lite för Märta - får hoppas det i allafall. Ska väl försöka att åka ner mot Östergötland till helgen och försöka få på ett skott på någon älg om hon lyckas få stopp på någon och skäller skapligt.

Drevrarna går lite olika. Honey är toksäker medan Lillan är lite mer "på kul" och tar inte jakten så allvarligt förrän hon hittar riktigt färska spår.

Idag när vi var ute var det minus sex grader och lite halvskare men både Märta och Lillan tog sig fram hyggligt och var inte något trasiga, varken på buk eller tassar.

Vi har parat Maya och väntar whippetvalpar i början på mars. Hon är parad med en hane som i dom flesta fall är top tre på utställningarna. Om du är intresserad eller känner någon som är intresserad av en hygglig hund som kommer att vara med och tävla bland de bästa i Sverige så kan du höra av dig till Anna- Carin på a.kax@live.se eller gå in på www.dogpowers.dinstudio.se

Till sist... en del tycker det var kallt ute idag smiley

Ha en fin vintervecka

//L

  • Kommentarer(0)//dreverbloggen.lyckedal.se/#post23

viltspårträning

JaktträningSkapad av Lasse 2012-03-25 22:06:24

Då var första träningen genomförd. Drevrarna var fantastiskkt duktiga om än något för ivriga. Spåret vi lade var i stil med anlagstestet och det är uppenbart för lätt för dom. Lillan var något lugnare än Honey men båda gick som tåget. Honey har ju kommit lite längre i jakten så hon blev aldeles till sig när vi kom ut i skogen.

Märta (jämten) trodde nog vi skulle jaga så hon var helt spattig men lugnade ner sig när hon förstod vad det var vi skulle göra. Hon löste uppgiften på ett briljant sätt.

Whipparna var överraskande bra och gick i ett lagom tempo. Manda, minstingen, fattade inte alls vad som förväntades av henne och knallade bara omkring så husse fick ta tag i linan och förklara för henne vad som skulle göras. Hon gick snart klipprent det 150 m långa spåret. Visst jag fick visa på henne någon gång till men hon kommer nog att bli bra på det här.

Nu blir det först anlagsprov för drevrarna så fort som möjligt sen blir det några prov i öppen klass så får vi se hur det kommer att gå. Jag tror det blir lugnare tempo om spåret är lite äldre.

Jag tror inte att det blir några problem med den nya starten av spåret, d v s att starten sker i en ruta på ca 20 x 20 meter. I alla fall drevrarna hittade utspåret i stort sett direkt.

Ja, Anna lade spåren åt Märta och drevrarna och jag skötte linan, och hon bjussade inte på färdriktningen.

Ja, jag lade spåren till Whipparna och då höll Anna i linan. Något enklare i starten där då de inte är vana att söka spår på det sättet som jakthundarna gör.

  • Kommentarer(0)//dreverbloggen.lyckedal.se/#post17

Viltspår

JaktträningSkapad av Lasse 2012-03-20 21:25:04

Nu börjar snön komma ner på rimlig nivå så viltspårträningen kan komma igång. Målsättningen är att hundarna ska vara så vältränade att de när som helst under våren och sommaren ska kunna spåra ett skadat djur och naturligtvis kunna ställas ut i jaktklass så de får tillgodoräkna sig sina CK.

Anna- Carin har tagit fram ett träningsprogram för jakthundar och de ska både cyklas, springas och simmas med start i början av april. Aktiv träning med minst 4 tillfällen i veckan. Undrar vad det får för effekt på hussen. Det är både intervall och distans med motionsfart och full fart, s k jaktfart.

Dessutom som sagt eftersöksträning. Sen blir det jaktträning från 21 augusti.

Undrar ni vad vi ska göra på semestern?? Gissa... smiley

Whipparna ska minsann också få lära sig att spåra. Det finns ett hyfsat antal goda viltspårswhippar så har vi workingdogs så ska de allt få jobba också. Det lär vi kunna ha nytta avframöver.

  • Kommentarer(0)//dreverbloggen.lyckedal.se/#post16