dreverbloggen

dreverbloggen

lyckedal.se


Jaktträningen går bra

JaktträningSkapad av Lasse 2013-09-11 10:44:56
Nu har vi kört hundarna i några rejäla pass. 21 - 25 augusti var vi i Norrköpingstrakten och körde Märta på älg och gris. Drevrarna gick på hare.

1 - 7 september jagade vi hare i Moratrakten.

Mönstergårdens Honey går riktigt bra och är ganska envis. Hon lägger inte av när det blir lite krångligt utan jobbar på riktigt bra. Hon känns ändå lite orutinerad, så med lite mer rutin kommer hon antagligen att bli helt suverän. Riktigt bra på att finna vilt och ta upp. Hennes skall är en dröm för en drevdomare. När vi var i Norrköping hörde jag henne på över osannolika tre km. (Bra med pejl, ibland). En god prestation får väl lite drygt två timmars rävdrev i "surterräng" anses vara. Tyvärr smet den rackarn över vägen på lite för långt håll för hagelbössan.

Lillan har också levererat, men inte lika säkert som Honey. Hon ligger på drevtider mellan 40 - 70 minuter. Hon har funnit vilt varje gång vi släppt och driver med ett "glatt" skall.
Ingen av drevrarna har, så vitt jag vet, drivit älg i år. Det är bra med tanke på Honeys favoritvilt förra året.

Båda drevrarna tenderar att vara flertoniga och vid god kontakt gränsar det till dubbelskall ibland.

Märta har också fått en dos av skogsluften. Hon blir bättre men hon är inte riktigt hemma med vad hon ska göra och har ännu inte lyckats få stopp på någon älg så hon fått visa hur hon klarar ståndarbete. Undanrusande älgar släpper hon nästan direkt så det blir lite av stötjakt.
Vi har inte hittat på någon björn ännu, men hon har visat att hon tycker bättre om att skälla björn. I allafall permobilbjörn som hon testats på några gånger.
I veckan som gick fick en setter sätta livet till i Sälen då den blev brutalt överfallen av "gråben". Svårt skadad fördes den till veterinär men livet gick inte att rädda på grund av skadorna... Samma vecka överfölls en jämthundshane av "gråben" vid Daddbo fäbod - bara en mil från de marker vi jagade på samma dag, så nu är det inte hagelbössan som gäller längre utan drillingen får vara med istället så man har en rimlig chans att freda hundarna om det skulle behövas.
Sådana här händelser, alldeles i närheten, ger ju naturligtvis en viss obehagskänsla över att släppa hundarna med vetskap om att om vargarna är i närheten så åker sannolikt hunden.


Fakta som är styrkt finns på följande länkar:
http://www.vargfakta.se/
http://www.vargfakta.se/tag/manniskor-dodade-av-varg/
http://www.vargfakta.se/tag/manniskor-angripna-av-varg/

  • Kommentarer(0)//dreverbloggen.lyckedal.se/#post32