dreverbloggen

dreverbloggen

lyckedal.se


Eftersök

JaktträningSkapad av Lasse 2014-02-02 19:44:38
Vi, min hustru och jag, var på årsmöte med Jägarnas Riksförbund igår och det var väl som alla årsmöten...
men den här gången hade man tagit dit Bula (Per Kristoffersson) som föreläsare om eftersök och hans tankar runt det. Det var intressant... riktigt intressant faktiskt.

Nu har vi fått våra tankar bekräftade och kommer att avsluta träningen på 600-metersspår med fyra vinklar och en återgång med avhopp. Skittråkig träning både för mig och hundarna. Nu blir det momentträning för hela slanten så får hundarna själva lösa provspåren när det är dags för att plocka hem kvarstående viltspårettor till championatet.

Han menade på att det näst intill är löjligt att lägga spår på onsdagkväll och gå det på torsdagkväll bara för att träna för spårprovet när det står skrivet att eftersökshund ska kunna sättas in inom två timmar. En logisk tanke som vi provnördar sannolikt "glömt bort". Självklart ska man träna på varma spår, d v s upp till fem timmar gamla spår och tränar man dessutom moment så kan man lägga t ex fem återgång - avhoppsmoment en dag och gå dom efter några timmar. Dan efter lägger man tio vinklar där varje spår inte behöver vara mer än 75 - 100 meter innan hunden får sin belöning, och får den dessutom 10 gånger på samma dag. Dag tre tränar man spåruppehåll på liknande sätt. Hur svårt kan det bli? Roligt dessutom, både för mig och hunden. Någon gång då och då tränar man spårupptag utmed en väg och ibland spårupptag vid skottplats. Sen kör man en uthållighetsträning någon gång men då pratar vi inte om 600 meter utan då pratar vi 6 - 10 km för att få hunden att förstå att den ska hålla på tills jag som förare är nöjd.

Visst låter det enkelt och visst låter det roligare både för mig och hunden...

Vi ska i allafall prova det här under våren och jag tror på, och har alltid trott på att man måste få hunden att förstå vad det är jag vill att den ska göra när spåret tar slut och jag tror att det går oerhört mycket fortare att nå resultat om man momenttränar på det här sättet. Sedan tror jag att hunden själv kan addera momenten efter erfarenheterna den fått så att den ganska snabbt löser 600-metersspåret för att få championatet.

Handen på hjärtat nu... är det för provet (championatet) eller är det för det praktiska eftersöket vi tränar våra hundar?

Jag vet i allafall varför jag lägger ner allt arbete på hundarna, som jag använder till 97 procent att jaga med och max 3% för provverksamhet...

Det känns i alla fall roligare att dra igång med det här igen nu när jakten är avslutad och rapporter kommer här i bloggen vartefter vi ser resultat.

Till sist så påminner jag om att hemsidan www.lyckedal.se är uppdaterad idag och så får du gärna gå in och gilla sidan på facebook - Lyckedals Kennel

Allt Gott!

  • Kommentarer(0)//dreverbloggen.lyckedal.se/#post37